Sportmedisch Centrum  
Waarom dit onderzoek?
 
In Nederland lopen meer dan 2 miljoen mensen regelmatig hard. Hardlopen kunt u altijd en overal doen en het is een heel gezonde activiteit voor lichaam en geest.
De keerzijde van de medaille is dat er vaak blessures voorkomen bij hardlopers. Veelal ligt overbelasting ten grondslag aan deze blessures.

Uit vorige onderzoeken rond de 4 Mijl van Groningen is gebleken dat 20 tot 30% van beginnende hardlopers een blessure ontwikkelt.

Aan ons eerste hardlooponderzoek (GronoRun) in 2005 hebben meer dan 500 beginnende hardlopers mee gedaan. In dit eerste onderzoek zijn twee hardloopprogramma’s voor beginnende lopers met elkaar vergeleken.


  Programma 1 duurde 8 weken. Programma 2 duurde 13 weken. Uiteindelijk bleek er geen verschil te zijn in het ontstaan van hardloopblessures.

Het feit dat er vaak blessures voorkomen blijft echter bestaan. Het is dus van belang dat er een effectieve methode wordt ontwikkeld om beginnende hardlopers verantwoord aan het lopen te krijgen en te houden. Vandaar dit hardlooponderzoek.

In het onderzoek willen we kijken of een specifiek voorbereidingsprogramma van 4 weken een preventief effect heeft op het ontstaan van hardloopblessures.

Daar hebben we u voor nodig!